Titel: Mystisk musik och dans

Meddelare: Gästgivare Olof August Hedberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Det här skedde för sju år sedan. Jag gick en kväll "västpå näset" för att få rätt på hästarna, som vi skulle använda hemma. Det blev sent och mörkt, så att jag beslutade mig för att stanna kvar hos hästjätaren över natten. Han låg på nätterna i en för ändamålet uppförd liten enkel stuga. Frampå natten vaknade jag och fick höra musik och dans. Det spelade så väldigt vackert, och många hördes det vara, som dansade. Det tycktes vara nere i jorden under stugans ena vägg. Så tysnade musiken och dansen stannade, men efter en liten stund klämde det i med en den allra klämmigaste marsch, som jag någonsin hört, och hela skaran tågade bort, så att det dunkade i marken, som då ett kompani beväringar marscherar. Om det var ovanpå jorden eller under, kunde jag inte avgöra. Jag väckte jätaren och frågade honom, om han hörde något, det gjorde han icke, men jag hörde musiken, ända tills ljudet dog bort för att det kom för långt bort.